Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Αγαπημένοι καπνιστές

Κάποτε κάπνιζαν όλοι
Βραδιά εξόδου της παρέας σε εστιατόριο. Πόσο πολύτιμες είναι οι βραδιές εξόδου με τους φίλους! Σαν αστραφτερές χάντρες περνάνε στην καθημερινότητα και λάμπουν. Στο πρώτο τσιγάρο είμαστε ακόμα στα ορεκτικά.  Σηκώνονται οι καπνιστές και βγαίνουν έξω. Μας ξεβολεύουν, οι καρέκλες είναι στενά βαλμένες. Σηκωνόμαστε όλοι, στριμωχνόμαστε όλοι, ξανακαθόμαστε. Όσοι βγήκαν έξω είναι άνδρες, μέσα μείνανε γυναίκες και μετανοούντες καπνιστές. Έχω παλιές φωτογραφίες τους με τσιγάρα. Το κενό που άφησαν οι καπνιστές αμέσως γιόμισε άνθη. Γιόμισε μάλλον ελιές, σάλτσα για το ψωμάκι και προσμονή να γυρίσουν πίσω. Ξαναβγαίνουν τρεις φορές να καπνίσουν.. Η βραδιά μας έχει αποκτήσει τελετές καινούργιες.
Μιλάμε για άλλα ζητήματα, αλλά παράλληλα ελπίζουμε όλη αυτή η διαδικασία να πιάσει τόπο. Δεν είναι εγγυημένη, δεν είναι αυτονόητη. Τίποτε δεν είναι εγγυημένο στη χώρα μας. Όλα επαφίενται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, και τον είδαμε πια αυτό τον πατριωτισμό.
Βγαίνουν λοιπόν έξω οι καπνιστές, σηκωνόμαστε, ξανακαθόμαστε, κι ελπίζουμε όλη αυτή η ιερουργία να έχει αποτέλεσμα, να εφαρμοστεί ο νόμος, να μην κάνει πίσω ο Λοβέρδος, να μην πιέσουν πολύ κι οι μαγαζάτορες, γιατί δεν αντέχουν πιέσεις οι κυβερνήσεις μας, το μάθαμε πια κι αυτό. Θέλουν χάδια, στοργή, και προδέρμ.
Να µη µείνει αυτή η βραδιά µακρινή ανάµνηση, να γίνει πρότυπο και απαρχή πολ­λών παρόµοιων, κι ας µας ξεβολεύει η έξοδος των κα­πνιστών, κι ας µας στενα­ χωρεί. Τα ξανακάναµε πρό­περσι, πέρσι, πάντα κρατού­σαν λίγο. Απαγορευόταν το κάπνισμα, έβγαιναν έξω οι καπνιστές μας, μετά από λίγο ξεαπαγορευόταν. Άντε ξανά απο την αρχή. Τρίτη προσπάθεια είναι αυτή, τέταρτη; Αγωνίζονται οι κα­πνιστές µας τον µόνο αγώ­να που έχει νόηµα πια στην πολύ αγωνιστική µας καθη­µερινότητα, τον προσωπι­κό αγώνα για την κοινωνική βελτίωση. Αντε να ξεκολλήσουµε από την καθυστέρη­ση λιγάκι.
Τους αγαπάµε ξε­χωριστά τους καπνιστές τέ­τοιες βραδιές, χωρίς να παύ­ουµε βεβαίως να ελπίζουµε ότι θα κόψουν κάποτε και το τσιγάρο.
Δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ 17 Ιανουαρίου 2011:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artid=4613394

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΙΚΑ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΤΕ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Μεγάλα κ...