Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Zavarakatranemia

Αδεια η Μάρνη, η οδός που θα µπορούσε να είναι ποταµός. Ο Μάρνης. Αφιερωµένη στη µάχη του Μάρνη, αλλά τώρα όλοι τη λένε «Μάρνης» και κανείς δεν ξέρει γιατί. Ισως βάλουν στη Μάνη ρω σε λίγο καιρό. Αδεια λόγω των γιατρών, που στέκονται µε τα πανό στο βάθος. Στην Αλεξάνδρας τα αυτοκίνητα αγκοµαχούν, υπάρχουν και µερικά λεωφορεία «εκτός υπηρεσίας» για να συµπληρώνεται το καυσαεριογόνο µποτιλιάρισµα. Εκεί πήξιµο, εδώ κενό. Εκεί η καθηµερινότητα, εδώ η εξέγερση. Αλλά και η εξέγερση καθηµερινότητα έχει γίνει. Μια εξέγερση τη µέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα.

Δεν ψάχνω πια τη λογική των απεργιών. Το κράτος έχει χρέη, όµως ακόµα δανείζεται, από τα δανεικά θα πάρει ο πιο πεισµατάρης, άρα πίεζε όσο µπορείς, να κουραστ ούν οι άλλοι πριν από σένα (ίσως και να την κατάλαβα τελικά τη λογική).

Στους γιατρούς συµπαρίστανται οδηγοί λεωφορείων,καθηγητές σχολείων και µηχανικοί τρένων. Οχι πως δεν έχουν τη δική τους εξέγερση, αλλά συµµετέχουν και σε αυτή. Παρόλο που κατά βάθος είναι ανταγωνιστικοί, συµπαρίστανται, παίρνουν ο καθένας πείσµα από το πείσµα του άλλου. Το κίνηµα «τζάµπα λεωφορεία και δρόµοι χωρίς διόδια» δεν έχει εκφραστεί.

Ξεκινά η πορεία προς κάποιο υπουργείο. Τα υπουργεία γίνανε πυρήνες επανάστασης. Καταλήψεις υπουργείων, κλείσιµο δρόµων µπροστά σε υπουργεία, χτίσιµο γραφείων διευθυνόντων συµβούλων. Πανό, άσπρες µπλούζες, σηµαίες. Λιακάδα. Πλησιάζουν, καλύπτουν το κενό, ξαφνικά µια εικόνα έρχεται στο µυαλό µου, από ταινία που είχα δει πριν χρόνια. Δεν θυµάµαι πια ποιο έργο, µόνο αυτή τη σκηνή, µια ποµπή προς τη γυναίκα που για µία µέρα συµβόλιζε τη θεά της γονιµότητας. Τραγουδούσε ο Ξυλούρης εκείνο το παράξενο τραγούδι, «Ζαβαρακατρανέµια». Είχε µια ανεξήγητη γοητεία, και στην ταινία, σαν υπόκρουση σε αρχαία τελετή, έβρισκε το νόηµά του. Τρέχαν χωρικοί µε κολοκύθες στις ποδιές, τσαµπιά σταφύλια, χρωµατιστά φρούτα και λαχανικά, να τα δώσουν στην υποτιθέµενη θεά, να τους ευνοήσει. Φιλικοί, χαρούµενοι, γήινοι. Καµιά σχέση µε τους απεργούς της κάθε µέρας. Γιατί τους θυµήθηκα; Επειδή χρειαζόµαστε µια θεά ανεξάντλητης γονιµότητας να παρέχει συνέχεια πλούτη; Κι επίσης λίγο ίλεως, ίλεως;

Στα ΝΕΑ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artid=4617501
Δεν μπόρεσα να βρω βίντεο απο εκείνη την ταινία, που δεν θυμάμαι και ποια είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Poor old things

Μου αρέσει που μιλάμε με πάθος για το   Poor things,  ταινία που βασίζεται σε ιδιοφυές βιβλίο. Η     ιδέα του Άλασταιρ Γκραίυ με την μεταμόσ...