Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Μοντέρνο ερείπιο επί παλαιού


Η ξαφνική λιακάδα υποδέχεται τους τουρίστες και τους κάνει να μετανιώνουν για τα χειμωνιάτικα ρούχα που πήρανε. Κατεβαίνοντας στη Μητροπόλεως το παλιό υπουργείο Παιδείας δημιουργεί ένα κομμάτι ανήλιαγο και κρύο στο πεζοδρόμιο. Προσέχουν το εκκλησάκι στη στοά. Με κοιτάνε ερωτηματικά.
Μου αρέσει να δείχνω την Αθήνα σε ξένους φίλους,  αλλά όλο και συχνότερα καταπίνω τη γλώσσα μου. Μακάρι να μη χρειαζότανε να εξηγώ τόσα πολλά. Αυτό το τεράστιο κτίριο είναι παρατημένο εδώ και κάμποσο καιρό. Η είσοδος φραγμένη με σανίδες σα χωριάτικη αποθήκη. Τα μαγαζιά ξενοίκιαστα, τα τζάμια τους γεμάτα σκόνη. Και το ζουληγμένο εκκλησάκι να θυμίζει τη βουλιμία των οικοπεδούχων για τετραγωνικά.
Κανείς δεν θέλει, διαβάζω αργότερα, να νοικιάσει αυτό το κτίριο. Ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Αυτή είναι ο ιδιοκτήτης που αποφάσισε να πλακώσει το παλιό εκκλησάκι με τη μοντέρνα αξιοποίηση, εκείνη τη δεκαετία του 50. Ίσως,  κάποιος άλλος ιδιοκτήτης να ήταν πιο ευλαβής. Να έλεγε, ας χάσω μερικά τετραγωνικά, να φαίνεται ο ναΐσκος. Αλλά η ίδια η Εκκλησία δεν είχε να δώσει λόγο σε κανέναν, ούτε στον ίδιο τον εαυτό της.  Όπου έχει οικόπεδα και τα χτίζει τα εξαντλεί τα τετραγωνικά του ΓΟΚ.
Το κτίριο λοιπόν σχεδιάστηκε με βασικό στόχο να αξιοποιήσει τα τετραγωνικά. Μαγικά τετραγωνικά των οικοπέδων που γεννάνε νέα τετραγωνικά των διαμερισμάτων, που γεννάνε χρήμα διαρκές στο διηνεκές. Τι να σου κάνει η αρχαία ευλάβεια μπροστά στη νέα αυτή μαγεία; Κατά τα άλλα, ο αρχιτέκτονας ήταν πολύ καλός, το κτίριο είναι αξιόλογο, μην το βλέπετε έτσι. Αλλά πώς να το δείτε; Από πού να το δείτε, έτσι που είναι χωμένο στο δρόμο ο οποίος κανονικά δεν σηκώνει τέτοιον όγκο, όχι γι αυτούς που επιθυμούν να κοιτούν.
Πάμε παρακάτω και γρήγορα. Οι τουρίστες της Αθήνας καλά θα κάνουν να αναπτύξουν δεξιότητες αλόγων με παρωπίδες. Να μην κοιτάνε γύρω τους, μέχρι να βρεθούν στην Ακρόπολη και τα πέριξ, κι εκεί παρακαλούνται να βγάλουν τις παρωπίδες, να θαυμάσουν επί ώρα τις αρχαίες κολόνες, κι ύστερα χωρίς μνησικακία, να βρεθούν στις πέριξ ταβέρνες καταλλήλως πεινασμένοι.  

Στα ΝΕΑ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artid=4622939

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΙΚΑ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΤΕ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Μεγάλα κ...