Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Κίνητρα για ζευγάρια

Το παράθυρο του ημιυπόγειου διαμερίσματος βγαίνει στο πεζοδρόμιο. Το νέο ζευγάρι ανεβάζει από κει ένα καρότσι  μωρού, ύστερα σκαρφαλώνει κι αυτό να μαζέψει λίγο ήλιο στο ενάμιση μέτρο που έχει δώσει ο παλιός ΓΟΚ ελεύθερο μπροστά στην πολυκατοικία. Περνάνε αυτοκίνητα δίπλα, το μωρό αντικρίζει τον κόσμο ανασαίνοντας εξατμίσεις, ακούγοντας θόρυβο, και αντικρίζοντας το κάτω μέρος  στενών μπαλκονιών. Αν και αντικρίζει βέβαια μόνο τα πρόσωπα της μαμάς και του μπαμπά του, οι οποίοι έχουν ύφος σα να βρίσκονται σε πάρκο, ένεκα ο ήλιος. Χαλαρώνουν, χαμογελούν. Υπάρχει σίγουρο κίνητρο για νέα ζευγάρια που εγκαθίστανται στις παλιές πολυκατοικίες του κέντρου της Αθήνας, κι αυτό είναι η φτώχεια. Όσα άλλα και να δώσει ο δήμος για να επιστρέψουν οι κάτοικοι στις γειτονιές που έχουν παρατήσει, κανένα δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό.
Υπήρχε μια εποχή που πολλά νέα ζευγάρια ήρθαν να μείνουν στα μικρά και στριμωγμένα αυτά διαμερίσματα. Αλλά μετά σοβαρά κίνητρα για να κινηθούν βορείως και νοτίως. Δεν είχαν προλάβει να βγάλουν μια καρέκλα στο μπαλκόνι τους, κι η θέα κλείστηκε από μια παρόμοια με τη δική τους πολυκατοικία που χτίστηκε απέναντι σε χρόνο μηδέν. Δεν είχαν προλάβει να αγοράσουν αυτοκίνητο και ο χώρος για να το παρκάρουν είχε εξαφανιστεί. Στην αυλή του κτιρίου που πήγαιναν σχολείο τα παιδιά τους χτίστηκε μια πολυκατοικία που σκοτείνιασε τον τόπο. Τα οποία παιδιά μόλις μεγάλωσαν και βρήκαν δουλειά της προκοπής μετακόμισαν σε καλύτερα μέρη, κι ούτε το κίνητρο να δουν τους γονείς τους, όσους δεν κατάφεραν να φυγαδευτούν, δεν ήταν αρκετό για να ξαναγυρίζουν στο κέντρο.
Έτσι είναι οι άνθρωποι, το διαρκές κίνητρο τους είναι να ζουν καλύτερα. Αλλά πάντα θα βρίσκονται φτωχοί να έρχονται στις γειτονιές που αφέθηκαν να γίνουν αβίωτες. Μέχρι να ξεφύγουν κι αυτοί για κάτι καλύτερο.
Κι αν μπορούσε στ’ αλήθεια να γίνουν οι γειτονιές κάπως καθαρές και κάπως φροντισμένες, να αποκτήσουν αξιοπρέπεια,  ίσως στο μέλλον τα εγγόνια όσων δεν μπορέσουν να μετακομίσουν, να έχουν ένα κίνητρο για κυριακάτικες επισκέψεις.

Στα ΝΕΑhttp://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artid=4623731

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΙΚΑ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΤΕ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Μεγάλα κ...