Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Μistero Buffo του Νταριο Φο

Μέσα στις γιορτές πήγαμε σε αυτή την παράσταση στο θέατρο Θησείο. Το Μιστέρο Μπουφο είναι αυτό που λέει, δηλαδή ένα "μυστήριο", έργο με θέμα τη ζωή του Χριστου που παίζεται στο προαύλιο μιας εκκλησίας. Βασισμένο σε κείμενα του Μεσαίωνα το έργο προσπάθησε να κάνει ένα κωμικό 'μυστηριο' κι έδινε την ανθρώπινη πλευρά του Χριστού και της εποχής του. Εξαιρετικοί ηθοποιοί έδωσαν εξαιρετικές στιγμές, όπως ας πούμε ένας μόνο που παρίστανε το πλήθος που στριμώχνεται να δει την ανάσταση του Λαζάρου. Υπήρχε συγκίνηση και χιούμορ. 
 Η παράσταση είναι πρώτη δουλειά της νεοσύστατης ομάδας Επτάρχεια του σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλου με τους μόνιμους συνεργάτες του, ηθοποιούς Αννα ΚαλαϊτζίδουΑννα ΜάσχαΚώστα ΜπερικόπουλοΑργύρη ΞάφηΘάνο ΤοκάκηΓιώργο Χρυσοστόμου σε συμπαραγωγή με τη Λυκόφως. Το εργο στην Ιταλία έχει ξεσηκώσει διάφορες αντιδράσεις, η παπική εκκλησία κλπ. σοκαρίστηκαν, απαγόρεψαν και τα γνωστά. Υποθέτω ότι τους χριστιανούς μπορεί να τους σοκάρει, ή και να τους συγκινήσει περισσότερο. Εμένα πιο πολύ με συγκίνησε η δουλειά των ηθοποιών. Καμιά φορά σκέφτομαι όταν τους βλέπω ότι ακόμα δεν έχει γραφτεί κείμενο να αξιοποιήσει το ταλέντο τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Poor old things

Μου αρέσει που μιλάμε με πάθος για το   Poor things,  ταινία που βασίζεται σε ιδιοφυές βιβλίο. Η     ιδέα του Άλασταιρ Γκραίυ με την μεταμόσ...