Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Πριγκίπισσες της Μεσογείου

Νομίζω η καλύτερη επιλογή για την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, 8 Μαρτίου, ήταν η επίσκεψη στην έκθεση του Κυκλαδικού Μουσείου "Πριγκίπισσες της Μεσογείου".
Μάγισσες, ιέρειες, βασίλισσες, γυναίκες πλούσιες που τις συνόδεψαν στον τάφο σύμβολα εξουσίας, κοσμήματα, πολύτιμα αντικείμενα, απο τα οποία μπορούν οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι να συνθέσουν μια εικόνα της ζωής και της εποχής τους, απο την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, είναι τα πρόσωπα που κατά κάποιο τρόπο ανασυντίθενται στην έκθεση. Τα κοσμήματα τους είναι στη σωστή θέση, σκουλαρίκια, πόρπες, καρφίτσες και περόνες, περιδέραια, βραχιόλια, χτένες, περίτεχνα εξαρτήματα κομμώσεων. Και δίπλα φυλαχτά και μαγικά αντικείμενα για να δένουν την αγάπη και τον αγαπημένο, κουβαρίστρες και σφοντύλια για να την υφαίνουν μαζί με τα υπόλοιπα χρεώδη στους αργαλειούς. Η δόξα των γυναικών ανά τους αιώνες, οι θησαυροί που χαμένοι για τους συγχρόνους τους, οι οποίοι τους είχαν θάψει μαζί με τις ισχυρές νεκρές,  μιλούν σε μας μετά απο τόσο καιρό, τα ταλέντα τους, η δύναμη τους και η παντοτινή θνητότητα τους. Οι βασίλισσες αυτές είχαν πεθάνει νέες, όσες μπόρεσαν να εξετάσουν οι αρχαιολόγοι, στη γέννα και στην εγκυμοσύνη, ή και παιδιά. Ολη η σοφία τους δεν τις προστάτευε γι' αυτό που τόση ήθελαν, δεν μπορούσε να προσφέρει το προνόμιο  που έχουν οι σημερινές γυναίκες, ακόμα και οι φτωχότερες, στον αλλοτριωμένο κόσμο μας, την ιατρική και τους προγεννητικούς ελέγχους.
Πόσο συγκινητική ωστόσο η προσπάθεια των ανθρώπων να εξευμενίσουν και να ξεπεράσουν το θάνατο, και πόσο κάθε αντικείμενα βρίσκει συνδηλώσεις ακόμα στις δικές μας ζωές και τις ασχολίες μας.

1 σχόλιο:

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Πόσο όμορφο, ελπίζω να προλάβω, να μη χάσω την έκθεση.
Καλή εβδομάδα!

 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΙΚΑ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΤΕ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Μεγάλα κ...